Говежда лой за кожата: какво мислят дерматолозите за тази тенденция

Говежда лой за кожата: какво мислят дерматолозите за тази тенденция

Ако ви е омръзнало да отделяте време и пари за сложни процедури за грижа за кожата, може би сте се замислили за тенденцията около използването на телешка лой като част от вашата рутина.

Изненадващо решение

Говежда лой, която е сварена, за да се отстранят влагата и твърдите частици, обикновено използвана като масло за пържене и в сапуни и свещи - е естествено, евтино и древно решение на оплаквания като акне, суха кожа и белези.

Бенджамин Найт Фукс, регистриран фармацевт, диетолог и химик по грижа за кожата в Боулдър, Колорадо, казва, че говеждата лой, която е съставена предимно от наситени мазнини, може да донесе много ползи заради съдържащите се в нея холестерол и мастни витамини.

Например витамин А, известен още като ретинол, е важен за здравето на кожата, а синтетичните му форми са известни с това, че се борят с акнето, псориазиса, брадавиците, преждевременното стареене и дори с фините линии и бръчките, а омега-3 и омега-6 мастните киселини наистина са противовъзпалителни, отбелязват изследванията.

Лойта всъщност е претопена мазнина. Това може да не ви звучи много привлекателно, но си струва да пробвате. Телешката мазнина е историческата съставка на много продукти за грижа за кожата и сапуни. Това е така, защото е пълна с витамини и минерали като A, D, E, K и CLA, които се съдържат в най-висока степен в продуктите за грижа за кожата на животинска основа. Тези витамини и минерали са мощно средство за заздравяване на кожата, защото лойта е много сходна с химическия състав на човешкия епидермис. Това означава, че тя попива в кожата, като я овлажнява и подхранва, без да запушва порите и да причинява омазняване.

Тъй като съдържа същите липиди и мазнини, които се намират в здравата, млада кожа, тя възстановява еластичността на кожата, която естествено намалява с възрастта. Говеждата лой също така създава защитна бариера върху кожата, която помага за задържане на влагата, като същевременно позволява на кожата да диша. Древните египтяни и римляни са знаели това и са използвали лойта често в грижата си за кожата като чудодейно овлажняващо, лечебно и лекуващо средство за много локални заболявания.  Още повече, допреди около 100 години лойта е била често срещана в повечето кухни и аптеки, в допълнение към сапуните, лосионите, свещите и лампите.

Назад към блога